Home Våra katter Adoptera Välja katt

onsdag14 november 2018

Välja katt

Innan du väljer katt är det viktigt att tänka igenom vad för slags katt du vill ha, genom att tänka igenom detta noggrant är det lättare att du och katten kommer att trivas bra tillsammans. Vi hoppas ju naturligtvis på att du som intressent av just en katthems-katt ej har specifika krav/önskemål på hur katten ska se ut eller vara av någon speciell ras. Det finns då uppfödare man kan vända sig till i sådana fall. Här är några olika punkter som du kan tänka igenom innan du beslutar dig för att adoptera katt från oss.

Social eller skygg?

Det är naturligtvis enklast att ta en fullt tam och social katt, men om man har kattvana sedan tidigare och kan tänka sig att ta hand om en skyggis eller två så får man oerhört mycket tillbaka när de sakta men säkert börjar visa tillit och tillgivenhet - man växer som människa! Man måste dock ha massor av tålamod och inte ge upp eftersom det kan ta lång tid, ibland mer än ett år, innan kissen känner sig trygg nog att lita på dig. Men det är en underbar och obetalbar upplevelse när en skyggis skänker dig sitt förtroende. Det kan vi, och många med oss, vittna om!

Läs gärna historien om Isa och Mistral, 2 skyggisar som blev världens mysigaste kissar.

Inne eller utekatt?

En utekatt lever ett mer riskfullt liv än en innekatt. Om katten inte har möjlighet att gå ut, får man lägga extra mycket tid och energi på att stimulera katten inomhus. En katt kan trivas bra inomhus om den har en miljö som är anpassad för kattens olika behov. Det är helt okej att låta katten vara ute om man bor i en lantlig miljö, långt från större trafikerade vägar och att man gradvis vänjer kissen vid omgivningarna (efter att den blivit helt hemmastadd i sitt nya hem och med sina nya ägare) och inte släpper ut den vind för våg.

Läs vår artikel om inne och utekatt.

Hane eller hona?

Hane eller hona är en smaksak. Man kan inte säga att hanar har ett visst beteende och honor ett annat. De är individer som utvecklas på olika sätt. Om du skaffar kattungar av olika kön måste man vara mycket observant på när de börjar bli könsmogna, så det inte blir oplanerade kattungar. Om hanen och honan dessutom är syskon kan det bli problem med inavel.

En eller flera katter?

Katter har precis som hundar behov av stimulans, och kan bli understimulerade om de måste vara ensamma hela dagarna. Är man borta många timmar under dagen bör man därför se till att katten har sällskap och överväga att skaffa två katter, som då kan ha stort utbyte av varandra. Skaffar du en kattunge är detta extra viktigt, då de behöver sällskap av en annan katt. Vi placerar därför aldrig ut kattungar som ensamkatter.

Kattunge eller vuxen katt?

Kattungar är otroligt söta, men kan vara ganska jobbiga. De måste uppfostras och man får räkna med att vilda lekar kan få en och annan prydnadssak att åka i golvet. Man måste vara på sin vakt och tänka på att allt som är farligt för ett barn (och lite till) också är farligt för en nyfiken kattunge. En katt kommer också upp, på och in genom ställen där ett barn inte kan ta sig. En vuxen katt är oftast lite lugnare och har på gott och ont en "färdig" personlighet, och man kan då välja en som passar in i ens liv.