Home Våra katter Adoptera Adoptionsvillkor

onsdag14 november 2018

Att tänka på innan du skaffar katt


Vad gör du om 20 år?

En katts livslängd är 10-20 år. Tror du att din katt kommer att passa in i ditt liv då? Fundera även på hur en katt förändrar ditt liv - innan du skaffar dig en.

Fråga dig följande:

Har någon i släkten/familjen anlag för pälsdjurallergi? Finns det allergiker i din närmaste bekantskapskrets? Hur kommer en katt påverka ert förhållande?

Hur löser du kattpassning om du reser bort på semester?

Om du flyttar till mindre yta, till exempel från hus till lägenhet, räknar du då in katten i den nya bostadssituationen?

Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla katten?

Hur mycket arbetar du? Jobbar du heltid och är du i övrigt mycket utanför hemmet borde du överväga om du överhuvudtaget ska skaffa katt. En möjlighet är att skaffa 2 katter, så att de har sällskap av varandra, men det betyder inte att de kan vara utan matte eller husse.


Katter är levande varelser, de fäller på möbler och kläder, har vassa klor som inte alltid används på bara klösbrädan, uträttar sina behov i en toalåda inomhus som inte alltid luktar gott och det kan hamna kattsand utanför lådan.

Att hålla sällskapsdjur kostar pengar. Räkna med utgifter för mat, sand, leksaker, vaccination, försäkring, veterinärbesök, inackordering i kattpensionat mm.

Adoptionsvillkor

Om det inte finns katt i hushållet sen tidigare och om den ev. adopterade katten kommer att vistas själv inomhus så placeras den inte ut som ensamkatt utan ska ha sällskap av en annan katt. I regel så placerar vi väldigt sällan ute ensamkatt, den enda gången det är aktuellt är när katten själv visat att den inte trivs med andra katter. Anledningen att vi ej adopterar katter som ensamkatter är dels för att de flesta av våra katter är vana med att leva ihop med andra katter. Dessutom anser vi att en katt mår väldigt bra av att ha sällskap av sin egen art då vi som kattägare i regel ej kan ge en katt den stimulans och det sällskap som en annan katt kan. Ej heller tycker vi det är rätt mot en katt att den skall vistas ensam i en lägenhet då matte/husse är på sitt arbete. Även om inte katten är ett flockdjur i den bemärkelsen som hunden är behöver den mer stimulans än att bara ha sällskap några få timmar per dygn.

Läs mer

Adoptionspriser

Att adoptera en vuxen katt kostar 1 000 kronor. Katten är då kastrerad, vaccinerad, ID-märkt och avmaskad (att kastrera, vaccinera, ID-märka och avmaska en honkatt kostar ca 1 500 kronor).

Att adoptera en kattunge kostar 600 kronor. Den är då avmaskad, chipmärkt samt vaccinerad två gånger.

Styrelsen har bestämt att hantera dessa belopp för att:

se till att endast seriösa människor tar hand om våra katter

höja kattens status

täcka en del av kostnaderna, exempelvis veterinär, mat och sand